10 Mogelijke Oorzaken Waarom Je Tandenknarst

oorzaak bruxismeWaarom knars ik? Tandenknarsen (ook wel knarsetanden of bruxisme genoemd) kent verschillende oorzaken waarvan stress, een slaapstoornis en bepaalde voedingsmiddelen vaak de grootste boosdoeners zijn.

Toch is er meestal nooit één aanwijsbare oorzaak. Daar komt bij dat enkele factoren door onderzoekers worden tegengesproken. De volgende 10 oorzaken spelen mogelijk een rol.

1. Angst en stress

In tijden van stress ontwikkelen mensen ‘neurotische gewoontes’ zoals het kauwen op haar, nagel bijten en tandenknarsen. Uit een recent onderzoek werd duidelijk dat vooral stress bij 7 op de 10 knarsers de oorzaak is.

Problemen op het werk, angst en psychische stoornissen komen het vaakst voor. Stress en angst triggert ons lijf alert te zijn. Een deel van de energie zoekt een uitweg via de kaken waardoor knarsen ontstaat.

Het is belangrijk voor knarsers zo snel mogelijk een beschermend bitje te laten opmeten om schade aan het gebit direct te voorkomen.

Voor een overzicht van de 10 best geteste tandenknarsbitjes lees dan dit artikel.

2. Roken en alcohol

Rokers hebben twee keer zoveel last van bruxisme als niet-rokers. Ook het regelmatig drinken van alcohol kan de duur, frequentie en hevigheid van knarsetanden opwekken.

3. Parasomnia

Slaapstoornissen veroorzaken soms een overactieve hersenactiviteit waarbij de kauwspieren worden getriggerd. Dit kan ervoor zorgen dat je ’s nachts flink gaat tandenknarsen.

Slaapstoornissen worden ook parasomnia genoemd, waarbij men ongewenste handelingen uitvoert tijdens de slaap. Slaapwandelen of praten in de slaap vallen hier ook onder.

4. Cafeïne

Het overmatig drinken van caffeïne (koffie en cola), maar ook het eten van (veel) chocolade kan resulteren in overactieve kauwspieren waarbij tanden en kiezen hevig kunnen gaan klemmen, klikken en knarsen.

5. Hyperactiviteit

Hyperactieve persoonlijkheden of mensen met ADHD hebben sneller kans op tandenknarsen. Hyperactiviteit creëert extra energie of stress dat zich verplaatst richting de kaken, waardoor de spieren onbewust kracht uitoefent op het gebit.

6. Medicatie en drugs

Medicijngebruik kan tandenknarsen veroorzaken en verergeren. Antidepressiva, zoals het veelgebruikte Prozac®, maar ook drugs zoals extacy of cocaïne zijn bekende veroorzakers van bruxisme.

7. Aandoeningen zenuwstelsel

Ziekten in centrale zenuwstelsel zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington veroorzaken in sommige gevallen bruxisme. Deze aandoeningen kunnen leiden tot onbewuste hersenactiviteiten die de kauwspieren aansturen.

8. Slecht passende beet

Jarenlang werd beweerd dat een slecht passende beet of een verkeerde stand van het gebit dé reden is waarom mensen knarsen.

Omdat de tanden en kiezen niet goed in elkaar sluiten kunnen de tanden over elkaar schuren en slijpen waardoor er schade ontstaat. Dat dit dé oorzaak zou zijn is inmiddels weerlegd, gezien knarsen ook voorkomt bij mensen met een perfect passend gebit.

Voorkom beschadiging door middel van een passend bitje. Tandartswiki heeft 53 bitjes getest.

Bekijk hier de lijst met de beste 10 bitjes

9. Spierspanning

Een flinke spierspanning, zoals hoofd- hals- schouder en rugspanning kan leiden tot bruxisme. Spierspanning ontstaat meestal door stress, maar kan ook opgewekt worden door een slechte slaaphouding of het op de buik slapen. Een gedraaid hoofd heeft gevolgen voor de bloeddoorstroming, spieren en zenuwbanen.

10. Kauwen

Sommige mensen zijn voortdurend geneigd overal op te kauwen. Deze eigenschap kan uitmonden in chronisch tandenknarsen.

Het kauwen op kauwgom, pennen of haar zorgt voor een gewenning van de kauwspieren die altijd in de “actiestand” staan. ’s Nachts kunnen de kauwspieren dan niet rusten, met alle gevolgen van dien.

 

Mis deze artikelen niet: